Navigatie menu
Sint-Antoniuskapel, Kamperhoek
april 72018

Sint-Antoniuskapel

Nog geen tekst beschikbaar.

Code: WN13vN2

Tekst:

Foto: GAW

Meer informatie»
Sint-Donatuskapel, Hushoven
april 32018

Sint-Donatuskapel

Over de ouderdom van de kapel op Hushoven bestaat twijfel. Oud archivaris Cor Tubée uit Weert beschreef in een artikel dat hij twijfelde over de bouw van de kapel op de huidige plek in 1720. De kapel op ‘Husseve’ staat op de kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden van Graaf de Ferraris uit 1771. De ‘strategische’ ligging van de kapel in het gehucht langs de verbindingsweg met Brabant via Weert, verraadt dat het Donatus Huyske oud moet zijn. De huidige bouw dateert uit 1868. De kapel werd toen op initiatief van buurbewoners en met medewerking van pastoor-deken Boermans uit Weert herbouwd. De sacristie is van iets latere datum (1885). De inzegening door Boermans, die later bisschop werd, vond plaats op 3 oktober 1872. Tot 1977 stonden er waardevolle beelden van Antonius Abt, Andreas en Jacobus in de kapel De beelden werden in de eerste helft van de 16e eeuw gemaakt. Het is dus aannemelijk dat de kapel op Hushoven in begin 1500 is gebouwd. De Sint-Matthiaskapel (1483) en de Sint-Martinuskapel (ca. 1500) langs het zelfde tracé onderbouwen de aanname dat de kapel veel ouder moet zijn dan wordt gedacht. De Sint-Donatuskapel werd op het einde van de Tweede-Wereld oorlog, enige tijd als noodschool gebruikt. De Engelse bevrijders hadden de school op Hushoven gevorderd. Na de oorlog raakten de Sint-Donatuskapel evenals de Sint-Luciakapel op Vrakker in verval. Maar op Hushoven kwamen de buurbewoners in actie en restaureerden in 1957 de kapel. De actie was de aanleiding voor de oprichting van buurtvereniging Donatus. Sint-Donatus van Hushoven is de “donderhelige”, zijn feestdag is op 7 augustus. Tot 1950 werd in Hushoven op de feestdag van Sint-Donatus de kermis gevierd. Boven het altaar in de kapel prijkt de spreuk:

Heil’ge Donatus! Als ’t onweer uit-

barst in vrees’lijk woeden,

Spreek ten beste voor ’t volk, weer

’t onheil af, wil ons behoeden.

Code: WN07kK2       Tekst: ©2018-04-03   Foto: SHK (2011)

Meer informatie»
Sint-Odakapel, Boshoven
maart 242018

Sint-Odakapel

Nog geen tekst beschikbaar.

Code: WN05kP2          Tekst:                                 Foto: SHK (2011)

Meer informatie»
Mariakapelke, Laar

Mariakapelke, Laar

Devotiekapel

februari 242018

Mariakapelke

Nog geen tekst beschikbaar.

Code: WN10kG2          Tekst:                             Foto: SHK (2018)

Meer informatie»
Onze Lieve Vrouw van Bijstand kapel, Boshoven
februari 242018

Onze Lieve Vrouw van Bijstand kapel

Nog geen tekst beschikbaar.

Code: WN04kK2         Tekst:                      Foto: SHK (2018)

Meer informatie»
Schansbeemweg 11, Boshoven
februari 232018

Sint-Odabeeld

Sint- Odabeeld staat in een nis van een buitenmuur van de Sint-Odakapel in de Schansbeemweg op Boshoven (Weert).

Code: WN51n

Tekst: 2018-04-19 ©

Foto: SHK (2011)

Meer informatie»
Geusendyckkruûs, Boshoven
februari 202018

Geusendyckkruûs

Hoe lang het Geusendyckkruûs langs de weg van Weert naar Budel er staat, is onduidelijk. Het kruis zou daar in 1587 zijn geplaatst. Echter, daarvoor is geen bewijs gevonden. Het gaat om een zogenaamd (ver)dwaalkruis. Eeuwen lang was de streek tussen Weert, Hamont, Budel, Maarheeze en Nederweert één grote doolhof. Herkenningspunten zoals de Zuid-Willemsvaart en de spoorlijnen, waren er toen niet. Het landschap kenmerkte zich door uitgestrekte heidevelden, grote vlakten met stuifzand, veel verraderlijke moerassen en bosgebieden. Het kruis bij het begin van de Weeterbergen (Buyelderbergen) heeft dan ook het toepasselijke opschrift:

ALVOREN GIJ DEN WEG BETREEDT

DIE DOOR DE BERGEN LEIDT

BIDT HIER DIE VOOR UW ZALIGHEID

DEN BITTEREN KRUISDOOD LEED

In 1786, tweehonderd jaren na vernoemd jaar, raakten drie bezoekers aan ‘Buyelmerckt’ op hun terugweg naar Weert de weg kwijt. Alle drie kwamen om door bevriezing. Enkele dagen later werden de lichamen ver verspreid van elkaar gevonden. Waar nu het kruis staat, werd het lichaam van Peter Kneepkens als laatste gevonden. Het is aannemelijk dat het kruis naar aanleiding van deze tragische gebeurtenis is geplaatst. De verdwaalde mannen waren de schoenmakersknecht Jan van Geneegen (†1786), de meesterschoenmaker Peter Kneepkens (*1734 †1786) en zijn zoon Frans Kneepkens (*1765 †1786). Pas in 1952 werd dwars door het gebied een verharde weg, de Geuzendijk, aangelegd. De Geuzendijk is de verbinding tussen Weert en Budel. Het Grensmonument op de grens met Budel verwijst hierna.

Code: WN02uG3       Tekst: ©2018-04-03   Foto: SHK (2011)

Meer informatie»
Russelkruûs, Boshoven

Russelkruûs, Boshoven

Devotiekruis

februari 192018

Russelkruûs

Vlak bij café Blaakven, vroeger speeltuin Verspagen, langs de Geuzendijk staat het Russelkruûs. Dat daar het kruis kwam, had te maken met het Geusendyckkruûs, dat verderop aan de andere kan van de weg richting Budel staat. Begin jarendertig van de vorige eeuw, was het Geusendyckkruûs in verval. Voor Erwin Russel die het Russelsbrook had laten ontginnen was dit een doorn in het oog. Erwin was een zoon van notaris Russel uit Echt. Samen met zijn zwager Jean van de Venne waren zij eigenaar van de meelfabriek in Weert. Erwin Russel stelde deken Souren uit Weert voor om het vervallen Geusendyckkruûs te ruimen. Hij zou voor een nieuw kruis langs de weg zorgen. Echter de deken wilde het historische kruis niet kwijt en besloot het kruis te laten opknappen. Russel gaf zijn plan niet op en plaatste in 1933, vlak bij zijn ontginning zelf een wegkruis, het huidige Russelkruûs. Jammer genoeg staat er nu een lelijk transformatorhuisje achter het kruis.

Code: WN03uG2       Tekst: ©2018-04-03   Foto: SHK (2011)

Meer informatie»
Sint-Martinuskapel, Hushoven
februari 82018

Sint-Martinuskapel

Het verkeer tussen Weert en Brabant ging in het verleden dwars door het gehucht Hushoven en langs de historische boerderijen Dorothé en Hutte Maerhees naar Maarheeze, Leende en verder. Hutte Maerhees was de allerlaatste hoeve op Weerter grondgebied. Bij Hutte Maerhees was een grote waterput waar reizigers en paarden konden drinken en uitrusten. De hoeve was gebouwd in 1651. Om vanuit Weert bij de hoeve te komen, was het anderhalf uur lopen. Het traject liep door bossen en langs vennen. Na 1920 ontstonden de ontginningen  Geuzendijk, Grandkant, Van Tulden, Bakewell, Russelsbroek en Kernies. De ontginningen werden mogelijk na de oprichting van het allereerste waterschap de ‘Oude Graaf’. Industrieel Erwin Russel en dokter Vranken waren in 1917 de oprichters van het waterschap. Het beekje de Oude Graaf werd uitgediept, verbreed en rechtgetrokken. Bij de werkzaamheden aan de beek werden vuistbijlen en pijlpunten uit het stenentijdperk gevonden. In de vennen zat veel vis. Door de afwatering werden de ontginning van onder andere het Russelsbroek (Russel) en Kernies (Vranken) mogelijk. Deze ontginningen stonden niet los van de ontgingen aan de noordzijde van het Weeterbos in Heugten (Maarheeze) en Someren. Die ontginningen begonnen eerder. De Oude Graaf en de Riet (Boshoven) gaan in het Weerterbos op in het riviertje de AA. Het riviertje meandert tot Den Bosch en mondt daar uit in de Maas. Aanvankelijk deed de provincie Noord-Brabant moeilijk over de afwatering via de AA.

In de weg van Weert naar Brabant zaten meerdere chicanes. De gevaarlijk bochten eisten in het begin van het autotijdperk veel dodelijke slachtoffers. Er lag een S-bocht in Hushoven, bij boerderij Dorothé, waar vroeger de schout van Weert woonde en een kronkel bij de Oude Graaf vlak bij Hutte Maerhees. Na de komst van Napoleon lag de Franse grens enige tijd bij Hutte Maerhees. Daarom werd daar het ‘grenskantoor’ gebouw, met daarin een gevelsteen waarop 1812 stond. Tijdens de Belgische periode (1830-1839), toen Nederlands Limburg bij België hoorde, deed het huis ook dienst als douanepost. Later werd tegenover de Hutte Maerhees en het grenskantoor de café-boerderij Wieërter Hut gebouwd. Tegenwoordig wegrestaurant De Wildenberg. Hutte Maerhees veranderde van naam toen Tieske Hanssen de hoeve in 1847 kocht. De naam veranderde in De Teenegeeter. De nieuwe bewoner ontleedde de naam aan een boerderij in het buurtschap Moesel in Weert. Tieske met zijn gezin had op Moesel een boerderij gepacht die eigendom was van de tinnegieter in de stad Weert. Het ‘Sinte-Merteshuuske’ was een onafscheidelijk deel van boerderij De Teenegeeter aan de grens met Brabant. De kapel was gewijd aan Sint-Martinus en zou omstreeks 1500 zijn gebouwd. Het was waarschijnlijk de oudste kapel in Weert. De kapel moest vaak worden hersteld. De laatste bouw was uit 1860. Het was een bakstenen gebouw met een grote open voorportaal, met aan weerszijden een ingemetselde bank. Bij regen werd er door fietsers in geschuild. Het waardevolle 16de -eeuwse heiligenbeeld stond op een stenen altaar. Het altaar was afgeschermd door een zware gesmede deur. Tijdens de restauratie van het beeld van Sint-Martinus bleek dat het beeld ooit zwartgeblakerd was geweest. Het houten beeldje is waarschijnlijk bij een kaarsenbrand, gered. De kapel stond op een perceeltje van boerderij De Teenegeeter. Echter de sleutel van de kapel werd beheerd door de buren die op café-boerderij De Wildenberg woonden. Na de verharding van de Hushoverweg, nu de Eindhovenseweg, werd er vlak bij de Sint-Martinus kapel een parkeerhaventje aangelegd. Automobilisten met hoge nood deden daar vaak hun behoeften tussen de struiken achter de kapel. Bij warm weer was het daar niet te harden van de vliegen. In 1970 kwam een einde aan dit ‘openbare toilet’. Voor de aanleg van de autoweg met ventwegen, moesten de boerderij De Teenegeeter, het grenskantoor en de historische Sint-Martinuskapel wijken. De Wildenberg en enkele historische bomen bleven gespaard. De oude linden bij wegrestaurant De Wildenberg hoorden vroeger bij de boerderij De Teenegeeter. De eik bij de inrit van wegrestaurant De Wildeberg stond voor het grenskantoor. Ook is er nog één eik gespaard bij de Oude Graaf. Beide eiken zijn restanten van de historische rijen eiken langs de oude Hushoverweg. Dezelfde eiken staan nu nog langs de Roermondseweg aan de zuidkant van Weert. In Maarheeze en Leende staan ook nog steeds dezelfde eiken. De oude waterput was al in de dertiger jaren van de vorige uit veiligheidsoverweging gedempt.

Het ‘offeren’ van het ‘Sinte-Merteshuuske’ ten gunste van het verkeer was achteraf gezien niet nodig. En wie de onteigeningsvergoeding van de kapel heeft opgestreken, is niet bekend. De eigenaar van boerderij De Teenegeeter bood te vergeefs grond aan voor de herbouw van de Sint-Martinuskapel. En zo verdween het cultuurhistorisch bouwwerkje, Sinte-Merte, geruisloos van de landkaart. Met het waardevolle beeld van Sint-Martinus liep het gunstiger af. Via de parochiekerk kwam het beeld in het religieusmuseum van Weert terecht, waar het vakkundig werd gerestaureerd. Sint-Martinus werd aangeroepen tegen de zogenaamde ‘derde daagse koude koorts’. Bij de kapel werd gebeden voor zieke bloedverwanten, kennissen en buurtgenoten uit de buurt maar ook uit de naburige Brabantse dorpen. Dit laatste is niet verwonderlijk want over de grens met Brabant staan nauwelijks kapelletjes! Zie hierover de tekst bij de Grenskerk.

Code: WN08vN2       Tekst: ©2018-04-03   Foto: GAW

Meer informatie»
Beêsterbrukkruûs, Molenakker
februari 72018

Beêsterbrukkruûs

Nog geen tekst beschikbaar.

Code: WN14uG2

Tekst:

Foto: SHK (2011)

Meer informatie»

Kampershoekkapel

Nog geen tekst beschikbaar.

Code: WN12kG2

Tekst:

Foto: SHK (2011)

Meer informatie»
Sint-Luciakapel, Boshoven
januari 192018

Sint-Luciakapel

De naam Lucia is afgeleid van het Latijnse lux, dat licht betekent. De patroon dag van Sint-Lucia is 13 december. Op de oude Juliaanse kalender was die dag de kortste dag van het jaar. Na de invoering van de Gregoriaanse kalender werd 21 december de kortste dag! Vanwege de legende, waarin wordt verteld dat de ogen van Sint-Lucia waren uitgestoken, werd zij de beschermheilige van blinden en opticiens. Sint-Lucia wordt door katholieken aanbeden voor genezing van slechtziendheid, pijn in de hals, blindheid en bloedingen. Sint-Lucia is afgebeeld met een dolk door haar hals, of met een schaal waarop twee ogen liggen. Het zijn verwijzingen naar de godsdienstige betekenis van haar naam.

In het noorden van Weert, in het gehucht Vrakker, stond een kapel die gewijd was aan Sint-Lucia. Waarschijnlijk is de kapel in 1632 gebouwd en daarna meerdere keren verbouwd of herbouwd. De kapel werd omstreeks 1878 voor het laatst herbouwd. Het stenen heilige huisje stond bij de kruising van de huidige Boshoverweg en de Vrakkerstraat. Mgr. Lemmmens gaf in 1932 aan deken Souren van Weert toestemming om voor Hushoven, Vrakker en Boshoven een parochie te beginnen, om zo de Sint-Martinus parochie in de stad Weert te ontlasten. In rap tempo werd een noodkerk gebouwd, dat later het Don Boscohuis werd. De belangstelling voor de Sint-Luciakapel nam zienderogen af. Tijdens de Tweede-Wereldoorlog werden enkele waardevolle beelden uit de kapel verkocht. De kapel werd alleen nog gebruikt voor de opslag van kerkelijke spullen ten behoeve van de jaarlijkse processies en begrafenissen. De verloedering van de kapel sloeg toe. Het kerkbestuur van de jonge Sint-Odaparochie stelde duidelijk andere prioritijen. In 1956 werd de nieuwe Sint-Odakerk als parochiekerk in gebruik genomen. De noodkerk ging dienst doen als parochiezaal. De reconstructie van het gebied rondom het Don Boscohuis en de Sint-Odakerk, was de aanleiding om de Sint-Luciakapel in 1960 af te breken. De Sint-Luciakapel werd een ‘blinde vlek’.

Code: WN06vN2       Tekst: ©2018-04-03   Foto: GAW

Meer informatie»
Grensmonument, Boshoven
januari 182018

Grensmonument

Op de grens van Weert met Budel (Cranendonck) staat het Grensmonument. Het monument wordt ook wel Geuzenmonument genoemd. Het gedenkteken is in 1952 geplaatst na de realisatie van de verharding van de Geuzendijk. Op de ‘grenspaal’ zitten reliëfs. Het monument is ontworpen en gemaakt door de Roermondse kunstenaar Joep Thissen (* 1919 – †2010). De grote vierkante zuil langs de openbare weg bestaat uit vier delen. Boven en onder een platte en daartussen twee hoge stenen. Op de zijkanten van de zuil staan rijkelijk gebeeldhouwde reliëfs. De afbeeldingen verwijzen naar de plaatselijke historie. De  taferelen zijn: Voorzijde: de wapens van de provincies Limburg en Noord-Brabant; protestanten (Geuzen) uit Weert op weg naar de protestantse kerk in Budel; katholieke geestelijken uit Weert die, bij de komst van de Fransen in 1795, naar Budel vluchten; Geuzendijk 1952.

Rechts: De wapens van Nederland en België; Teuten uit de Kempen, die hun handel of diensten in het oosten gaan aanbieden; Lakenhandelaren uit Weert die via de Kempen op weg zijn naar Antwerpen.

Achterzijde:  De familiewapens van Van Horne en van Cranendonck; Een prehistorische jacht met pijl en boog en urnenmaker; Romeinse soldaten die in onze streken bivakkeerden.

Links: De gemeentewapens van Weert en Budel; De strijd tussen de schutterijen van Weert en Budel; De strijd tussen de schutterijen van Weert en Budel.

In 1977 werd langs beide kanten van de Geuzendijk een fietspad aangelegd. Na de restauratie van het Grensmonument werd op 5 juli 1986 een replica teruggeplaatst. Het originele monument staat nu te pronken in de verkeersruimte van winkelcentrum De Muntpassage in Weert. Het Grensmonument op de grens met Budel en de Grenskerk in het Weerterbos op de grens met Maarheeze representeren alle twee de geschiedeins van Weert.

Code: WN01bG4       Tekst: ©2018-04-03   Foto: SHK (2018)

Meer informatie»
Boshoverweg 88, Boshoven
januari 172018

Mariabeeldje

Nis in de gevel van pand Boshoverweg 88 in Boshoven (Weert). In de nis staat een beeldje van de Heilige Maria met kind.

Code: WN52n

Tekst: 2018-04-19

Foto: SHK (2001)

Meer informatie»
Teriumkruûs, Laar

Teriumkruûs, Laar

Devotiekruis

januari 72018

Teriumkruûs

Nog geen tekst beschikbaar.

Code: WN11uP4

Tekst:

Foto: SHK (2018)

Meer informatie»
Aldenheerd 48, Laar
december 262017

Lourdesgrot

De grot staat op de schans in Laar (Aldenheerd 48). In de grot staat een beeldje van de Heilige Maria.

Code: WN53o

Tekst: 2018-04-26

Foto: SHK (2018)

Meer informatie»
Alle object types Alle locaties Elke beoordeling

Gevonden Objecten